Genel

Bilgisayar Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Sürekli olarak yenisinin üretildiği bilgisayar teknolojisinde ki hıza yetişmek oldukça güç. Gelişen teknolojiyle birlikte geliştirilen programlar, oyunlar o oranda gelişme gösteriyor  ve mevcut bilgisayarlarımız yeni sürüm programları çalıştırmakta yetersiz kalıyor. Bu sebepten hemen hemen herkes yeni bilgisayar arayışına giriyor. Yeni aldığımız bilgisayarı ortalama 5+ yıl kullanacağımızı varsayarsak seçimimizi doğru yapmamız gerekiyor.

Dizüstü bilgisayarlar masaüstü bilgisayarlara göre çok daha pratik, kullanımı kolay, fazla yer kaplamayan, kolay taşınır ve özellik olarak masaüstü bilgisayarları aratmayacak kadar yetenekli bilgisayarlardır.

Bilgisayar alırken ana kriter iyi bir marka aramaktansa ihtiyacı karşılayacak özellikleri olan bilgisayarlar arasında orta yolu bulabilmektir. Şimdi kendimize sormamız gerekn en önemli noktaları inceleyelim.

Dizüstü bilgisayarı hangi amaç için alıyorum?

Bu sorunun cevabı bilgisayarımızın özelliklerini belirlemede yardımcı olacaktır. Örneğin sunum hazırlamak, mail gönderip almak ve internet için kullanacağınız bir bilgisayarda çok aşırı özelliklere gerek yok. Bu bilgisayarla yeni oyunları oynamak için alacağınız bilgisayar farklı olacaktır.  Veya bilgisayarınızda 3 boyutlu çizim yapacaksanız oyun oynamak için alacağınız bilgisayardan farklı olacaktır. Fakat hepsi olsun, olmuşken en iyisi olsun diyorsak maliyet artar.

Bizim ne kadar bütçemiz var?

15.000-20.000 TL’ den 70.000- 8,0.000TL’lere kadar çıkan bir ürün yelpazede dizüstü bilgisayar bulmak mümkün. Orta halli bir şey düşünüyorsanız 20.000- 25.000 aralığı uygun olacaktır.

 1.İŞLEMCİ

İşlemci olarak bilinen markalar Intel ve AMD. Intel piyasanın %80-90’ına neredeyse hakim. AMD ise zamanla gelişiyor.AMD işlemcili bilgisayarlar da eskiden yeniye doğru AMD A4, A6, A8 ve A10 işlemcileri kullanılırken Intel ‘in işlemcileri ise ucuzdan pahalıya celeron, core 2 duo, i3, i5, i7ve i9′ dur. İşlemcisine bakarken de marka ve modeline, hızına ve önbelleğine bakmamız gerekiyor.

Örneğin Core i7 4210U 2.3GHz 4 GB cache gibi bir ifade görürsek bu intel i7 2.3 Ghz hızında ve önbelleği (cache) 4 GB olan bir işlemcidir.

2.EKRAN KARTI

Oyun severler için vazgeçilmez olan donanım ekran kartıdır. Fiyatı büyük ölçüde etkileyen bir unsurdur. Burada da yine 2 seçenek var: AMD nin satın aldığı ATI ekran kartları ve NVIDIA marka ekran kartları.Bu noktada ekran kartı hafızasına da dikkat etmek önem arz eder.

3.RAM

Ram diğer adıyla önbellek, bilgisayar açıkken o an çalışan programların verilerini saklar. Geçici bir depolama birimidir ancak bilgisayarın hızını oldukça etkiler. İyi yatırım yapılması gereken bir alandır. 8GB’dan aşağı olanlardan uzak durmakta fayda var. 16 GB tavsiye edilir.

4.HDD

Sabit disk bilgisayarımızın temel depolama birimidir. Filmler, müzikler, dosyalar ve aklınıza gelebilecek her türlü bilgi burada kalıcı olarak saklanır. En az 500 GB olmalıdır. 1TB tavsiye edilir.

5.SSD

SSD yeni nesil sabit disklerdir. Flash disk mantığıyla çalışan güvenli ve hızlı bir teknolojidir. SSD hard diske sahip bir bilgisayarın hızı önemli ölçüde artıyor. Eski tip hard diske sahip bilgisayar 5 dakikada açılıyorsa SSD hard diske sahip bilgisayar saniyeler içinde açılır. SSD hard diskler fiyatı artıracaktır ancak gerektiğini düşünüyorum.

6.Ekran

Ekranlar genelde LED ekran olup HD kalitesindedir. Bu tamamen size kalmış.

7.Tasarım ve Klavye

Bu da yine zevkinize kalmış bir özelik.

8.Isınma Sorunu

Laptoplarda ısınma problemi olabiliyor. Ya da mevcut fan çok sesli çalışabiliyor. (Bkz. monster) Bunu iyi araştırmanızı öneririm.

 9.İşletim Sistemi

Birçok büyük marka dizüstü bilgisayarını Windows 11 ile birlikte satmakta. Aslında bu fiyata da yansıyor, lisanslı Windows almış oluyorsunuz. Eğer fiyatı daha uygun ise ve “ben kendi Windows’umu kendim kurarım” diyorsanız tabi ki freedos tercih edilebilir.

NOT: Ben Monstercı olsam da genelde sorunsuz olan markalar ASUS, MSİ, ACER, SAMSUNG, LENOVO, HP gibi markalar. Ve tabi bütçeniz varsa Apple ürünleri…

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir