PHP

Web programlama, web tabanlı uygulamalar geliştirmek için kullanılan bir programlama disiplinidir. Bu tür uygulamalar genellikle web tarayıcıları üzerinden erişilebilir ve kullanılabilir. Web programlama, birçok farklı teknoloji ve dilleri içerebilir, bunlar arasında HTML, CSS, JavaScript, PHP, Python, Ruby, Java, .NET gibi teknolojiler bulunur. Web programlama becerileri, modern web uygulamaları geliştirmek için önemlidir ve birçok farklı endüstride kullanılır, örneğin e-ticaret, sosyal medya, eğitim, sağlık, finans ve daha fazlası.

Şimdi bazı kavramlara bakalım

Programlama: Herhangi bir problemin bir programlama dili kullanılarak çözülmesi için yazılan kod satırlarına programlama denir. Programlama, bir düşünce sanatıdır ve kullanılacak programlama dilinden bağımsız bir düşünme tekniğidir.

Programlama Süreci: Programlama süreci, bir programı oluştururken geçilen evrelerin tümüne verilen addır. Bilgisayar programı yazma süreci bir çok adımdan oluşur.

Algoritma: Algoritma , bir programı yazmadan önce izlenmesi gereken yol, rota olarak da kabul edilir. Algoritmanın bize ne yapılması gerektiğini adım adım ve açık bir biçimde anlatması gerekir. Bir algoritma, içinde bulunduğumuz başlangıç durumundan hedefimiz olan bitiş durumuna ulaşmamız için kullanılır.

Domain: Domain adı, web sitesinin insanlar tarafından hatırlanabilir olmasını sağlar ve web sunucularının IP adreslerini daha kullanıcı dostu bir biçimde temsil eder. Bir domain adı, genellikle bir veya daha fazla alt alan adı (subdomain) ve bir üst seviye alan adı (top-level domain – TLD) olarak yapılandırılmıştır. Örneğin, “example.com” domain adında, “example” alt alan adı ve “.com” üst seviye alan adı bulunur. Domain adları, internet üzerindeki bir web sitesine veya kaynağa erişmek için kullanılır. Kullanıcılar bir web tarayıcısına domain adını girerek, ilgili web sitesine erişebilirler. Örneğin, “www.google.com” adresine erişmek için “google.com” domain adını tarayıcıya yazabilirsiniz. Domain hizmet sağlayıcılardan bazıları şunlardır: godaddy, guzelhosting, isimtescil, natro, limonhosting’dir.

Hosting: Hosting, bir web sitesinin veya web uygulamasının internet üzerinde erişilebilir olmasını sağlayan bir hizmettir. Bir web sitesi veya web uygulaması oluşturulduğunda, bu içerikler bir web sunucusunda barındırılır. İnternet kullanıcıları, web tarayıcılarını kullanarak bu içeriklere erişebilirler.Hosting hizmeti, web sunucularının barındırma ve işletme işlevlerini yerine getirir. Bu hizmet, web sitesinin dosyalarını depolamak, erişilebilir hale getirmek ve internet üzerinde yayınlamak için gereken altyapıyı sağlar. Web hosting hizmetleri genellikle bir veya daha fazla sunucuda barındırma sağlarlar ve genellikle aylık veya yıllık ücretler karşılığında sunulur.

İnternet

  • 1985 yılında ortaya çıkan Internet kelimesi, “kendi aralarında bağlantılı ağlar” anlamına gelir.
  • Interconnected Networks teriminin kısaltmasıdır.
  • İnternet, çok protokollü bir ağ olup birbirine bağlı bilgisayar ağlarının tümü olarak da tanımlanabilir.
  • Binlerce akademik ve ticari ağla devlet ve serbest bilgisayar ağının birbirine bağlanmasıyla oluşmuştur.

www

  • www dünya çapında ağ anlamına gelir.
  • İnternet üzerinde yayınlanan birbirleriyle bağlantılı hiper-metin dokümanlarından oluşan bir bilgi sistemidir. Bu dokümanların her birine Web sayfası adı verilir.

Statik Web Sayfaları

Web sayfalarını genel olarak yapılarından ve kullanıcı etkileşimlerinden dolayı statik ve dinamik olarak 2 kısma ayırabiliriz.

Statik web sayfalarını bir konferansa benzetebiliriz. Konuşmacı gelir, konu hakkındaki tüm fikirlerini anlatır, sunumları gösterir; bu aşamaya kadar her şey statik olarak ilerler. Konferans sonunda bizden soru istemesi ya da bizim de düşüncelerimizi öğrenme isteğini de dinamik olarak algılayabiliriz.

  • Kullanıcı ve kullanıcılar arası etkileşim yoktur.
  • Kullanıcı web sitesi bünyesine her hangi bir bilgi, yorum yada yazı ekleyemez.
  • Ziyaretçiye her hangi bir soru soramaz yada fikir alamaz.

Dinamik Web Sayfaları

Bir web sayfaya girdiğimde ben neler yapabiliyorum? Yazı yazabiliyor muyum, forumlara takılabiliyor muyum, ya da yorum yapabiliyor muyum? Site bünyesinde benden kaynaklanan herhangi bir değişikliğe yol açacak bir çalışmada bulunuyor muyum? Ya da daha gelişmiş bir siteyse başka kullanıcılar ile etkileşime girebiliyor muyum? Bu sorularınızın cevabı “evet” ise, dinamik web sayfasında geziniyorsunuz.

  • Üyelik gerektiren siteler bunlara birer örnektir. Foruma üyelik sırasında sizden bilgilerinizi isterler.
  • Güncelleme sırasında istenilen tek bir bölüm rahatlıkla güncellenebilir. Genellikle panel yapısına sahip sistemlerden oluşur. Kullanıcı paneli yada yönetici paneli mantığı vardır